USAsuomeksi vieraili West Palm Beachin sisarkaupungissa Turkissa

Mitä yhteistä voisi olla hieman karhealla, Turkin tärkeimmäksi satamakaupungiksi mainostetulla Mersinillä ja Floridan kiiltäväksi kiillotetulla West Palm Beachillä? 

Kaupungit ovat solmineet keskinäisen ystävyys- tai sisarkaupunkisopimuksen jo 12 vuotta sitten nykyisen kongressiedustajan, West Palm Beachin pormestarina silloin toimineen, demokraattista puoluetta edustavan Lois Frankelin ja Mersinin silloisen pormestarin Macit Özcanin toimesta. Özcan edustaa lähinnä sosiaalidemokraattiseksi rinnastettavaa CPH puoluetta, joka on tiukassa vastarinnassa Turkin vallassa olevaa Uskonto- ja Kehitys puolueen kanssa.

Kaupunkien yhteistyön kätilönä toimi aktiivinen turkinsukuinen, floridalaisen Amerikan-Turkkilaisen Kauppakamarin puheenjohtaja Al Cengiz. Pormestari Frankelin seurueen vierailun jälkeen yhteistyö on kuitenkin hiipunut.

Hakemalla haettaessa yhteisiä tekijöitä kaupungeista löytyy. Mersin on Välimeren rannalla, rantabulevardilla kasvaa palmuja, rantatien korkeat kerrostalot luovat pitkät varjonsa siniseen Välimereen. Bulevardia pilkuttaa kahvilat ja ravintolat. West Palm Beachin business-henkistä ilmapiiriä, lasipeitteisiä toimistotaloja ja rahan hajua Mersinistä saa turhaa hakea.

Asukkaita West Palm Beachissä on 111.000, Mersinissä noin miljoona. Palm Beachin piirikunta vastaisi asukasluvultaan Mersiniä, Mersinissäkin puhutaan kantakaupungin asemesta koko 3 miljoonan asukkaan provinssista, piirikuntaa vastaavasta alueesta, joka käsittää useita kaupunkikeskuksia.

Mersin on Turkin suurin satama ja sen huomaa. Kaupunkia lähestyttäessä valtavat konttivarastot varjostavat näkymät Välimeren suuntaan, ilmassa on öljynjalostamoiden hajua. Googlen karttasovelluksen valitsema tie kaupungin satama-alueen läpi keskustaan ei varmasti ollut se mielenkiintoisin reittivalinta, Googlen mielestä se ehkä oli kuitenkin se lyhin. Mittaamaton määrä rekka-autoja, pölyävä kapea tie ja jatkuva ruuhka, liikennevalojen lyhyet välit saivat hien nousemaan otsalle ja kämmenet hikoamaan. Infrastruktuurissa ja teiden kunnossa Mersin voisikin ottaa oppia 6000 mailin päässä sijaitsevasta ystävyyskaupungistaan.

Mersinillä on kuitenkin jotakin, mitä West Palm Beachiltä puuttuu. Vaikka kaupunki itse, kuten sen sisarkaupunkikin, on vain satakunta vuotta vanha, löytyy sen alueelta paljon, paljon vanhempaa historiaa. Vanhalta nimeltään Kilikiaksi kutsutulla alueella on lukuisia jo Foinikian ja Assyrian historiaan liittyviä paikkoja. Läheisestä Tarsuksen kaupungista löytyy portti, josta Kleopatra ja Marcus Antonius saapuivat kaupunkiin, apostoli Paavalin kotitalon perustukset ja Paavalin käyttämä kaivo. Provinssin alueelta löytyy myös ensimmäisen kristityn naispuolisen pyhimyksen St. Theclan hauta ja mielenkiintoinen hautavajoama, jonka luolat ovat saaneet nimekseen ”Helvetti ja Taivas”.  Mersinin provinssin Välimeren rantaa koristavat edelleen roomalaisten, bysanttilaisten ja persialaisten perustamat lukuisat linnoitukset, joita käytettiin suojelemaan asukkaita roomalaisilta, persialaisilta, ristiritareilta ja merirosvoilta aina sodankäynnin kulloisenkin vaiheen mukaan tuhannen vuoden aikana.

Mersinin kaupungin PR- ja lehdistöpäällikön Bedrettin Gundesin mielestä suurella innostuksella aloitettu yhteistyö vaatisi aktiivisia osallistujia. PR-päällikkö olikin erittäin ilahtunut USAsuomeksi-julkaisun vierailusta ja toivoi uutta alkua yhteistoiminnalle erityisesti kulttuurin alalla. Mersinin provinssilla olisi tarjottavana kattava valikoima kuvaamataiteilijoita ja esiintyviä taiteilijoita, jotka ammentavat esityksensä modernista yhteiskunnasta, mutta myös ikivanhasta kansanperinteestä. Kyllä West Palm Beachistäkin löytyisi paljon Mersinille näytettävää.

Advertisement

1 thought on “USAsuomeksi vieraili West Palm Beachin sisarkaupungissa Turkissa

  1. Olipa mielenkiintoinen tarina siita,mita ihmisten valinen ystavyys saa aikaan. Ei taida sisarkaupunkiliikehdinta olla nykyaan enaa muodissa.Vai?

    Terveisin

    Kaarina

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s