Aikansa kutakin…

Nykyisin teurastus on yritetty siirtää teurastamoihin, aina se kuitenkaan ole onnistunut.

Nykyisin teurastus on yritetty siirtää teurastamoihin, aina se kuitenkaan ole onnistunut.

..sanoi pässi kun päätä leikattiin. Papparazzilla oli mahdollisuus seurata ja osittain osallistua lampaan viimeiseen matkaan laitumelta lihavartaaseen suurena islamilaisena uhrijuhlapäivänä.

Lampaanpaistin valmistelu alkaakin jo hyvissä ajoin ennen ruokatulien sytyttämistä. Kaupunkien laitamille syntyy ennen juhlapyhiä suuria eläinmarkkina-alueita, joissa sitten mahdolliset ostajat käyvät tutkimassa sopivaa eläintä. Yleensä uhriksi Turkissa valitaan lammas, mutta myös vuohi tai jopa lehmä saattaa tavata uuden lyhytaikaisen omistajansa väliaikaisisilla karjamarkkinoilla.

Lammasfarmarin uni

Lammasfarmarin uni

Myyntialueella lampaat on aidattu pieniin karsinoihin, joista sitten asiantuntevasti valitaan jollain perusteella se mahdollisesti lihaisin tai mehukkain. Jos juhlapäivään on vielä aikaa, voidaan lauhkea eläin kuljettaa vaikka omaan puutarhaan.

Uudessa kotikarsinassa lampaalle syötetään viimeiseksi ateriaksi sipulia ja suolaa, jonka sanotaan vahvistavan lampaan lihaa. Kun Kurban bayramin ensimmäinen päivä sitten valkenee, lampaalla päivä pimenee.

Nahka nyljetään huolellisesti

Nahka nyljetään huolellisesti

Lampaan teurastus on varsin nopea toimitus. Avustaja nappaa eläimen jaloista kiinni ja kellistää sen tantereelle. Teurastaja lausuu lyhyen rukouksen ja survaisee lyhyen puukkonsa lampaan kaulavaltimoon. Veri suihkuaa katkaistusta valtimosta, eläimen nytkähdeltyä vielä muutaman kerran teurastaja ottaa esille isomman puukkonsa ja kirjaimellisesti leikkaa eläimen pään irti. Edelleen verta vuotava ruho saattaa sätkiä, joten avustajan on parasta pitää edelleenkin kolmesta sorkasta kiinni asian helpottamiseksi. Yhden sorkan annetaan olla vapaana, jotta vielä verta pumppaava sydän saisi kaikki verisuonet tyhjäksi.

Lopulta päätön ruho siirretään pöydälle tai koukkuun roikkumaan. Takajalan kinnerjänteen viereen tehdään kätevästi viilto, johon

"Paistia on siinä monenmoista"

”Paistia on siinä monenmoista”

sitten työnnetään yleensä auton renkaan pumppaamiseen tarkoitettu ilmapumppu.  Kun lammas on saatu pumpattua sopivan pulleaksi, voidaan nahka irroittaa suhteellisen helposti ja päästään paloittelemaan tulevaa ateriaa. Lihojen lisäksi eläimestä käytetään hyväksi lähes kaikki osat. Suolet pestään ja käytetään makkarankuoriksi, maksa ja munuaiset pääsevat pataan tai  grilliin, pää ja sorkatkin ajellaan irti villoista ja paistetaan uunissa. Vatsalaukku puhdistetaan ja käännetään ympäri, jotta siitä päästään valmistamaan rasvaista, mutta maistuvaa iskembe-keittoa. Jäljelle jää vain luu ja nahka, joille niillekin on ainakin aikaisemmin löytynyt käyttöä. Nahka parkitaan pehmeäksi taljaksi varpaita lämmittämään ja luista tehtiin liimaa.

Uhrieläimen teurastus kurban bayramin aikana voi tapahtua jo päivää ennen juhlaa tai sitten juhlapäivänä tai vielä seuraavanakin päivänä puoleen päivään saakka. Jotta liha olisi mureaa, pyritään yleensä uhriksi valitsemaan yleensä nuori eläin. Elävän, ehkä 30-kiloisen lampaan hinta on noin $250-300 US dollaria, lihaa siitä saadaan 60 prosenttia eläimen painosta. Traditiot määräävät, että kolmasosa uhrieläimen lihasta voidaan syödä itse, kolmasosa annetaan sukulaisille ja kolmasosa toimitetaan köyhemmille ihmisille. Melko usein suvussa päätetäänkin uhrieläin yhteisesti, lihat sitten jaetaan keskenään.

Ensimmäiset lampaan maistiaiset saadaan jo juhlakauden ensimmäisen päivän lounaalla, tradition mukaisesti parhaat palat pistetään vartaaseen grilliin paistumaan. Mukaan pistetään myös vähän munuaisia ja maksaa. Lounaspöytään lisätään sitten vain leipää ja juhlat voivat alkaa.

Koko suku kerääntyy yhteen lihapadoille

Koko suku kerääntyy yhteen lihapadoille

Tuskin runsaasta lounaasta on selvitty, kun jo juhlaillallisen valmistelu aloitetaan. Pataan pistetään parhaita paloja lihasta, pieniä palasia maksasta ja munuaisista ja vain suolaa mausteeksi. Lihapadan annetaan hautua pitkään hiljaisella tulella. Lopputulos,  kavurma-pata muistuttaa merkittävästi karjalanpaistia. Höysteeksi keitetään riisiä ja perunamuusia, sipuli- ja tomaatti salaattia, paistetuja sipuleita, erilaisia papuja, sekä monenlaisia pohjoismaalaiselle tuntemattomia jogurtilla maustettua salaatteja. Ruoka huuhdellaan alas Coca-Colalla tai vedellä. Huhuja on kuulunut myös kuuluisan anisviinan, rakin, runsaammastakin käytöstä.

Kunefe

Kunefe

Jälkiruokaa tietysti tarjotaan myös. Useampia lajeja makeita rullaksi käärittyjä baklava-leivoksia, makeata mannapuuroa muistuttavaa helvaa ja muita lähes siirapissa ja sokeriliemessa kelluvia leivoksia tarjotaan monta kierrosta. Makeiden jälkiruokien jälkeen pitää vielä yrittää syödä hedelmiä, eteläisessä Turkissa kasvatettuja banaaneja, mandariinejä, omenoita, luumuja ja puolisen tusinaa täysin taas alunperin pohjoismaalaiselle tunnistamatonta hedelmää. Sitten vihdoinkin päästään vahvaan turkkilaiseen kahviin…

Suklaata kaikkien makuun

Suklaata kaikkien makuun

Bayram juhlan seuraaviin päiviin sitten kuuluukin lyhyeksi tarkoitetujen vierailujen sarja. Vieraisille mennään yleensä aina vanhempien tai arvostetummaksi koettujen henkilöiden luoksi. Mitään tuliaisia ei viedä, vaan isäntäväki tarjoaa lasillisen teetä tai palan suklaata vieraille. Näitä vierailuita sitten tehdään kaikkina kolmena päivän niin, että tuskin ehtii kotona käydä.

Lapset ovat saaneet Bayram-juhlaksi yleensä uudet vaatteet, lapsille myös annetaan sievästi nenäliinaan käärittynä rahalahja. Lahjonnalta vaikuttavan toiminnan tuloksena vastahakoisemmatkin teini-ikää lähestyvät lapset lähtevät mielellään mukaan näille pikavierailuille.Kun lopulta monipäiväisen juhlan lihansyönti päättyy on taas käsillä pidempi kausi pelkkää työntekoa.

Timov

Advertisements

2 thoughts on “Aikansa kutakin…

    • Hiipivätkö islamilaiset tavat ja tottumukset myös amerikansuomalaisten sivustoille ja jokapäiväiseen elämään. Kuka on sivuston vastaava toimittaja?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s